Delices de Paris

Tot vervelens toe las ik dat macarons zowat het moeilijkste is waarmee je je in de keuken kan bezighouden. Die ieniemienie sandwich cookies schijnen gedoemd om te mislukken. Ietwat geïntimideerd probeerde ik het toch. Ik besloot een basismacaron te maken alvorens met kleurstoffen en dergelijke te gaan goochelen.
Met hulp van mijn zus bleek een eerste lading toch wel te versmaden. Beginnersgeluk? Misschien. 
Of toch niet helemaal, want vandaag deed ik een tweede poging. Dit keer verdwenen de macarons nog sneller dan de vorige keer uit het zorgvuldig verscholen tupperwarepotje....

Macarons au Chocolat (+/- 20 stuks)

De Chocoladeganache
  • 200 ml (slag)room
  • 180 g chocolade volgens eigen smaak
  • 2 lepels boter
De Macaronschelpjes
  • 125 g amandelpoeder
  • 225 g poedersuiker
  • 20 g cacao
  • 100 g eiwitten (3 à 4 eieren) op kamertemperatuur
  • 60 g rietsuiker (of andere suiker)

Zo doe je het: 

De Chocoladeganache

Breng eerst 200 ml (slag)room aan de kook. Breek intussen 180 g chocolade in stukjes. Ik koos voor een mengeling van 2 stukjes bruine chocolade, 2 stukjes met nootjes en voor de rest zwarte chocolade.



Als de room begint te koken (zorg dat ze niet overkookt), giet je deze over de stukjes chocolade. Laat een minuutje rusten en roer dan met een garde tot je een vloeibare massa bekomt.


Roer er nog 2 lepels boter onder en zet dit in de koelkast. Ga ongeveer om het half uurtje roeren. Blijf dit doen tot de ganache volgens jou stevig genoeg is. Sluit de pot vervolgens af en laat rusten in de koelkast.

De Macaronschelpjes

Verwarm de oven voor op 160° (180° indien je geen heteluchtoven hebt). 
Meng het amandelpoeder, de poedersuiker en de cacao in een kom. (Eventueel kan je dit zeven, ik heb dat niet gedaan.) Stop het mengsel in de keukenrobot of neem er even de mixer bij zodat je een fijn poeder bekomt.


Klop de eiwitten zo stijf dat je ze boven je hoofd kan houden en voeg er nadien beetje bij beetje de rietsuiker aan toe. Het amandelmengsel spatel je vervolgens voorzichtig door de eiwitten. Blijf roeren tot er een glad en glanzend mengsel ontstaat.

Neem nu een spuitzak of maak er zelf eentje door een hoekje van een diepvrieszakje af te snijden en giet het beslag hierin. Spuit rondjes met een diameter van ongeveer 3 centimeter op een siliconenmatje. Zorg ervoor dat de rondjes ver genoeg van elkaar liggen want het beslag loopt nog een beetje uit.


Laat de koekjes minimum 30 minuten (1 uur is zelfs nog beter) op kamertemperatuur staan. Dit is zeer belangrijk want nu wordt er een laagje rond het koekje gecreëerd.


Ik probeerde het ook op bakpapier in plaats van op het siliconenmatje, maar dit was het resultaat:


Bak de koekjes gedurende 15 à 20 minuten. De buitenkant moet hard zijn terwijl de binnenkant nog moelleux mag zijn. Laat ze volledig afkoelen voor je ze van de matjes verwijdert.



Puzzel nu de bijpassende helftjes bij mekaar. Neem een koffielepeltje en bestrijk de ene helft royaal met ganache waarna je de andere helft ertegenaan plakt.
Het is moeilijk, maar probeer de macarons een nachtje in de koelkast te laten staan. Een half uurtje voor het opdienen haal je ze uit de koelkast ... 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten