The beauty of a Hamburger Bun

Vandaag, 20 oktober staat ook wel bekend als 'dag van het brood' - Hoera voor de Druivelaar scheurkalenders! Ik kreeg het luminieuze idee deze dag te vieren... met brood! En aangezien mijn oven nogal klein is uitgevallen, beperk ik mij tot hamburgerbroodjes.

Hamburgerbroodjes (8 stuks)


  • 3 eetlepels warme melk
  • 225 ml warm water
  • 2 koffielepels instant gist
  • 2,5 eetlepels suiker
  • 1,5 eetlepels zout
  • 1 ei
  • 675 g tarwebloem
  • 75 g vloeiende bloem
  • 2,5 eetlepels zachte boter
  • 1 ei met een eetlepel water
  • sesamzaadjes

Zo doe je het:

Neem een grote kom en mix hierin de melk, het water, de gist, de suiker, het zout en het ei. Voeg hierbij de twee soorten bloem en blijf mixen tot de bloem volledig in het geheel is opgegaan. Voeg er daarna ook de boter aan toe. Leg het mengsel op een vlak oppervlak (met bloem bestrooid) en kneed het voor de volle 8 minuten. Voeg eventueel wat bloem toe wanneer je deeg te nat is maar probeer dit te vermijden. 
Nu kan je het deeg terug in de licht bebloemde kom leggen en deze bedekken met huishoudfolie of een handdoek. Plaats de kom op een warme plek. Nu kan je een uurtje met je vingers draaien of iets nuttigs doen. Aan jou de keuze!
Na een uur neem je het deeg uit de kom en verdeel je het in acht gelijke porties, waarvan je bolletjes rolt. Die bolletjes moeten opnieuw een uurtje rusten op een lichtjes met olie ingevette ovenplaat. Leg ze niet te dicht bij mekaar! Vergeet het deeg niet te bedekken. Dit doe je het best met ingeoliede huishoudfolie. Verwarm de oven nu voor op 200°. Daarna wrijf je de deegbolletjes voorzichtig in met het eier/watermengsel en strooi je er wat sesamzaadjes overheen. De toekomstige broodjes moeten nu zo'n 15 minuten in de oven blijven tot ze goudbruin kleuren. Keer ze regelmatig om!


Na ze doormidden gesneden te hebben, kan je de broodjes naar eigen smaak beleggen. Ik koos voor sla, tomaat, zelfgemaakte tartaarsaus en fishsticks. Het recept voor de tartaarsaus hou ik voor de volgende keer. Het oordeel van de niet zo objectieve jury (Tim dus): 'de beste hamburger ooit, ja zelfs beter dan die met vlees'. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten