Who ordered pizza?

Nog niet zo heel lang geleden at ik in Londen een pizza waar ik dagen later nog van liep te watertanden. Het was er eentje met eend. En pruimenconfituur. De beste uitvinding ooit. Want zeg nu zelf, het is heerlijk om een rijkelijk belegde pizza te eten. Maar als je deze dan ook nog eens in confituur mag dippen, dat is gewoonweg goddelijk! Ik zocht het hele wereldwijdeweb af, maar vond niet één recept dat zelfs nog maar in de buurt kwam van het origineel. Aangezien ik het telefoonnummer van de Londense pizzeria niet in mijn bezit had, ondernam ik dan maar zelf een poging. Ik liet mama deeg maken, want mama is de pizzadeegqueen van Hooglede. Als je geen zo'n mama ter beschikking hebt, kan je ook kant-en-klaar deeg kopen.
De ingrediënten lijken misschien moeilijk verkrijgbaar door hun vreemde namen, maar dit is niet het geval. Ik vond alles in een gewone supermarkt met een redelijk uitgebreide Aziatische afdeling.
Hoera voor Wikipedia want zo kan ik vertellen dat hoisinsaus een zoete saus is uit de Chinese keuken, gemaakt van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water.
Vijfkruidenpoeder is een Chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel. Het bevat de vijf smaakgroepen (ja er zijn eigenlijk vijf smaken) zoet, zout, bitter, zuur en umami. De vijfde smaak werd een tijd geleden in Japan ontdekt en is daarom de Japanse naam Umami gegeven, wat "heerlijke smaak" of iets in die aard betekent.

Pizza met eend en pruimenconfituur (4 pizza's)



Het deeg
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 170 ml water
  • 30 g gist
  • 1 eetlepel olie
De garnituur
  • 1 of 2 eendenborsten (naargelang je veel of weinig eend op je pizza wil)
  • halve theelepel vijfkruidenpoeder
  • 8 eetlepels hoisinsaus
  • 150 g verse spinazie
  • 1 rode paprika
  • een pakje mozarella 
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • peper
  • zout
  • pruimenconfituur

(Je hoeft je niet aan de juiste hoeveelheden te houden, beleg de pizza volgens je eigen smaak)



Zo doe je het:

Los de gist op in het lauwe water (het water mag NIET warm zijn anders gaat de werking van de gist verloren). Maak een kuiltje in de bloem en giet dit erbij samen met de olie. Kneed het deeg zo'n 15 minuten. Wanneer het deeg te nat is, kan je er nog wat bloem aan toevoegen. Plaats de mengkom met de bol deeg op een warme plaats met een handdoek eroverheen om een uurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 220°. Verdeel daarna de bol in vier gelijke delen en rol ze zo dun mogelijk uit. Leg het deeg op een bakplaat of net als ik in een ronde taartvorm.
Nu kan je de eend royaal inwrijven met het vijfkruidenpoeder, wat peper en zout. Schroei de eend daarna in een hete pan langs beide kanten, de velkant eerst. Nadien mag je de eend in fijne schelletjes proberen te snijden. Bedek vervolgens het deeg met een laagje hoisinsaus. Nu kan je alle overige ingrediënten over de saus verspreiden. Begin met de spinazie en wees gul want deze zal flink krimpen in de oven. Vervolgens de paprika, de eend, de mozzarella en de sesamzaadjes. Kruid nog wat af met peper en zout en plaats de vorm in de oven voor ongeveer 20 minuten of totdat de pizza goudbruin kleurt. Als de pizza bijna klaar is, vul dan een potje met (bij voorkeur zelfgemaakte) pruimenconfituur en plaats het een half minuutje in de microgolfoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten